r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Hoekstra: Begroting Italië test voor samenwerking in EU

dinsdag 30 oktober 2018, 17:51
gewijzigd
Wopke Hoekstra © Rijksoverheid.nl

DEN HAAG (ANP) - De situatie rond de begroting van Italië is ,,een lakmoesproef'' voor de samenwerking binnen de Europese Unie. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën) gezegd in een gesprek met het ANP.

Als het Brussel niet lukt de kwestie tot een goed einde te brengen ,,dan raakt dat direct andere terreinen waarop het belangrijk is dat we binnen Europa samenwerken en ons aan afspraken houden'', zei Hoekstra. De bewindsman had de afgelopen dagen overleg met zijn collega's in achtereenvolgens Letland, Denemarken en Zweden.

Brussel droeg de Italiaanse regering vorige week op haar financiële plannen voor 2019 bij te stellen, omdat de toch al veel te hoge staatsschuld anders nog verder oploopt. De regering van premier Giuseppe Conte heeft nog twee weken om met nieuwe plannen te komen.

,,De bal ligt nu eerst bij Italië'', aldus Hoekstra. En dat land zal volgens hem echt met een betere begroting moeten komen. ,,De oorspronkelijke was gewoon niet goed genoeg.'' Als de Italianen toch vasthouden aan hun eigen plannen, en daar lijkt het vooralsnog wel op, kan de Europese Commissie uiteindelijk sancties opleggen.

Behalve de kwestie-Italië staan de komende maande meer belangrijke financiële onderwerpen op de Europese agenda, zoals de bankenunie en de toekomst van het noodfonds voor eurolanden die in moeilijkheden raken. Nu met het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU een belangrijk ,,ankerpunt'' voor Nederland verloren gaat, is Hoekstra bezig nieuwe allianties te smeden.

Nieuwe bondgenoten vond hij eerder dit jaar in met name de Scandinavische en Baltische lidstaten. Die vinden net als Nederland dat alle landen de huidige periode van economische voorspoed moeten aangrijpen om hun economie en huishoudboekje te versterken en hervormingen door te voeren. Ook grootmachten Duitsland en Frankrijk blijven volgens Hoekstra belangrijke partners.

Terug naar boven