r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

'Merkel bereid te stoppen als voorzitter CDU'

maandag 29 oktober 2018, 14:34
gewijzigd

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid haar CDU-voorzitterschap op te geven na het massale stemmenverlies bij de deelstaatverkiezingen in Hessen. Het Duitse persbureau dpa vernam van bronnen binnen de partij dat Merkel dit maandag in een vergadering van de partijleiding duidelijk had gemaakt.

Haar opvolger kan al begin december op het partijcongres van de CDU in Hamburg worden gekozen. Merkel staat sinds 2000 aan het hoofd van de CDU en is sinds november 2005 bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze zou wel bondskanselier willen blijven tot en met 2021. Tot nu toe heeft zij altijd verklaard dat het partijvoorzitterschap en het kanselierschap bij dezelfde persoon moeten liggen.

Voormalig CDU/CSU-fractieleider Friedrich Merz wil zich kandidaat stellen voor het CDU-voorzitterschap. Het Duitse persbureau heeft dit maandag uit kringen rond Merz vernomen. De voormalige rivaal van Merkel had zich de afgelopen jaren teruggetrokken uit de actieve politiek. Ook algemeen-secretaris Annegret Kramp-Karrenbauer liet weten zich kandidaat te stellen voor die functie. Kramp-Karrenbauer was tot februari premier van de deelstaat Saarland. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft volgens CDU-bronnen gezegd ook voor het partijvoorzitterschap te gaan.

Net als eerder de zusterpartij CSU in Beieren, leed de CDU in Hessen zondag grote verliezen. In de loop van de dag zullen de partijcommissies in Wiesbaden en Berlijn de gevolgen van het resultaat bespreken.

De CDU kreeg in Hessen 27 procent van de stemmen. Dat is de slechtste uitslag sinds 1966. Bij de vorige verkiezing in 2013 steunde ruim 38 procent van de stemmers de christendemocraten.

Terug naar boven