r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Den Uyllezing - Prof. dr. José van Dijck, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 17 december 2018 20:00
plaats Amsterdam
locatie de Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen J.F.T.M. (José) van Dijck e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA)

Den Uyllezing 2018 (17 december)

 • Naam*

  Voornaam Achternaam

 • E-mailadres*
 • Telefoon
 • Name

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Prof. dr. José van Dijck

Waar blijft de digitale publieke ruimte in Europa?

In iets meer dan een decennium is het Internet verworden tot een commerciële ruimte waar overheden en burgerorganisaties nauwelijks macht hebben. De concentratie van macht, kennis en kapitaal bij een handvol digitale multinationals stelt Nederland en Europa voor belangrijke dilemma’s. Willen we de platformsamenleving democratisch, eerlijk en toegankelijk houden, dan zullen we serieus moeten kijken naar de architectuur en de inrichting ervan. Alleen de Europese Unie is een serieuze onderhandelingspartner voor de globale technologiebedrijven. Maar nationale en lokale overheden, publieke sectoren en nonprofits spelen een belangrijke rol in het organiseren van ‘openbare parken’ in de ‘digitale shopping mall.’ Juist door publieke actoren te stimuleren, kan digitale innovatie beschikbaar blijven voor iedereen en kan er een eerlijk speelveld ontstaan. En natuurlijk zijn er de gebruikers van digitale platformen—consumenten, burgers, micro-entrepreneurs en werknemers van tech bedrijven—die tegenmacht kunnen organiseren. Door publieke waarden voorop te stellen, is het mogelijk dat Europese landen een voortrekkersrol gaan spelen in het nieuwe landschapsdesign van het Internet.

Biografie

José van Dijck is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Haar expertise is mediastudies met als aandachtsgebied de ‘digitale samenleving.’ Van 2015 tot en met 2018 was zij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Haar boek The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media (Oxford University Press, 2013) werd vertaald in o.a. Spaans en Chinees. Haar meest recente boek (met co-auteurs Thomas Poell and Martijn de Waal) is The Platform Society. Public values in a connective world (Oxford University Press, 2018; een eerdere versie is verschenen onder de title De Platformsamenleving, Amsterdam UP, 2016).

Informatie

De Den Uyl-lezing vindt eenmaal per jaar plaats en wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de onafhankelijke Stichting ‘Dr. J.M. den Uyl-lezing’.

Het bestuur van de Stichting bestaat uit:

drs. W. Bos, voorzitter

drs. R. den Uyl, secretaris

drs. Y. Albrecht

drs. D.A. Benschop

prof. dr. J. Bussemaker

prof. dr. K. Boonstra

drs. P. Hilhorst

drs. P. Kalma

prof.dr. R. van der Ploeg

drs. L. Ploumen

 • F. 
  Rottenberg

1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. Politiek leider is sinds 9 december 2016 Lodewijk Asscher, die Diederik Samsom bij de verkiezing van lijsttrekker versloeg. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU).

De PvdA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 een verlies geleden van 29 zetels en ging terug van 38 naar 9 zetels. De partij heeft acht zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...

Terug naar boven