r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

DiscoverEU: 12 000 gratis tickets extra voor 18-jarigen om Europa te ontdekken

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 17 oktober 2018.

Na het succes van de eerste ronde van DiscoverEU start de Europese Commissie op 29 november 2018 een tweede ronde om gratis tickets aan te vragen.

Alle 18-jarigen in de EU kunnen dan tot 11 december 2018 een gratis ticket aanvragen om tussen 15 april en 31 oktober 2019 door Europa te reizen. De eerste ronde van DiscoverEU heeft duizenden jongeren uit heel Europa samengebracht en tot een hechte gemeenschap gevormd. Deelnemers die elkaar nooit eerder hadden ontmoet, sloten zich aan bij op sociale media gevormde groepen om van stad naar stad te reizen of verbleven bij elkaar thuis.

Volgens Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, "hebben de voorbije zomer ongeveer 15 000 18-jarigen de kans gekregen om in de EU rond te reizen. Ze hebben persoonlijk ervaren hoe het voelt Europeaan te zijn. Ze hebben de kans gekregen om de diversiteit en de culturele rijkdom van Europa te ontdekken en mensen uit de hele EU te ontmoeten. We hebben zoveel fantastische verhalen van de deelnemers gehoord en ik ben blij dat volgend jaar nog meer jongeren aan DiscoverEU zullen kunnen deelnemen."

Wie kan deelnemen en hoe?

  • De deelnemers moeten op 31 december 2018 18 jaar oud zijn en kunnen tussen 15 april en 31 oktober 2019 maximaal 30 dagen door de EU reizen.
  • Jongeren kunnen zich aanmelden op de Europese Jongerensite.
  • Een selectiecomité zal de aanvragen beoordelen en de deelnemers selecteren.
  • De jongeren worden medio januari 2019 van de selectieresultaten op de hoogte gebracht.

De geselecteerde deelnemers kunnen alleen of in een groep van hoogstens vijf personen reizen. Normaal gesproken reizen ze per trein. Maar om te zorgen dat jongeren uit heel Europa kunnen deelnemen, mogen ook ander vervoermiddelen worden gebruikt, bijvoorbeeld bussen, veerboten of - uitzonderlijk - vliegtuigen. Zo kunnen ook jongeren deelnemen die in een afgelegen gebied wonen of op een eiland dat tot de EU behoort.

Commissaris Navracsics heeft de start van de tweede ronde van DiscoverEU vandaag aangekondigd tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de sectoren jeugd, onderwijs, vervoer en toerisme en met jongeren die de voorbije zomer aan het initiatief hebben deelgenomen. De bijeenkomst maakt deel uit van de lopende werkzaamheden om DiscoverEU in de toekomst nog doeltreffender en toegankelijker te maken. Er werden ook organisaties uitgenodigd (bijvoorbeeld het Europees netwerk voor armoedebestrijding) om te bespreken hoe de sociale inclusie bij toekomstige rondes van DiscoverEU kan worden verbeterd.

Volgende stappen

Gezien de overweldigende belangstelling voor DiscoverEU en de positieve ervaringen voor jongeren uit heel Europa, heeft de Europese Commissie in de volgende langetermijnbegroting van de EU na 2020 700 miljoen euro voor het initiatief voorgesteld in het kader van het toekomstige Erasmus-programma. Als het Europees Parlement en de Raad met het voorstel instemmen, kunnen tussen 2021 en 2027 nog eens 1,5 miljoen 18-jarigen in Europa rondreizen.

Achtergrond

DiscoverEU is in juni opgestart met een budget van 12 miljoen euro in 2018. Dankzij DiscoverEU hebben tot dusver meer dan 15 000 jongeren de kans gekregen om door Europa te reizen. Dit jaar hebben de reizigers ook kunnen deelnemen aan de vele evenementen in het kader van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed.

Tijdens de eerste ronde van 9 juli tot 30 september hebben ongeveer 15 000 jongeren een reispas gekregen op basis van een vooraf vastgesteld aantal passen per land. De geselecteerde jongeren konden maximaal 30 dagen lang alleen of in een groep van hoogstens vijf personen naar ten minste één EU-lidstaat reizen.

Meer informatie

Memo

Factsheet on young travellers' testimonies

Europese Jongerensite

IP/18/6109

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Delen

Terug naar boven