r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Africa Talks: Afrika groeit - kans of bedreiging?, Amsterdam

deBalie
datum 24 november 2018 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
organisatie De Balie

Afrika is een continent in ontwikkeling. De verwachting is dat de bevolking de komende dertig jaar zal verdubbelen, maar de economie groeit veel minder hard. Dit kan er voor zorgen dat er in de toekomst een grote bevolkingsgroep zonder baankansen ontstaat. Ook Europa ziet de discrepantie tussen de twee ontwikkelingen. Zo had de top tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie in 2017 het thema ‘investeren in de jeugd’. Voor de Europese Unie was de inzet om bij te dragen aan economische groei in Afrika, en te voorkomen dat Afrikaanse jongeren hun geluk in Europa zullen zoeken. Maar denkt Europa niet te veel in bedreiging, en te weinig in kansen?

Op deze avond hebben we het over de kansen en bedreigingen van een continent in beweging. We kijken naar een continent met zoveel diverse landen en net zo veel economieën. Hoe zal de bevolkingsgroei in Afrika zich de komende tijd ontwikkelen in de verschillende landen? Wat betekent de snelle bevolkingsgroei voor de kansen van de Afrikaanse jeugd en de economie, en wat betekent dat voor Europa?

Met onder andere: Bram Vermeulen en Kiza Magendane

Bram Vermeulen werd bekend van televisieseries van de VPRO ‘In Turkije’ (2011) ’Langs de Grenzen van Turkije’ (2012), Dwars door Afrika (2014) en De Trek (2016). Op 25 november aanstaande begint zijn nieuwe serie Sahara, waar sinds 1980 is hier geen Nederlandse cameraploeg meer op bezoek geweest.

Kiza Magendane is een Amsterdamse schrijver en beleidsontwikkelaar van Congolese afkomst. Hij studeerde politicologie en zijn werk draait om globalisatie, cultuurkritiek, migratie, identiteit en Afrika. Hij heeft gepubliceerd in NRC, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.


Delen

Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven