r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel wil einde aan grenscontroles Schengen

vrijdag 12 oktober 2018, 14:38
gewijzigd
Paspoortcontrole
Bron: Frontex

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie wil dat Duitsland en Oostenrijk hun grenscontroles beëindigen. Volgens EU-commissaris Dimitris Avramopoulos moeten Europese burgers zich vrij voelen om zonder identiteitschecks te kunnen reizen in de zogenoemde Schengenzone. ,,We moeten niet teruggaan naar het verleden", zei hij bij een vergadering in Luxemburg van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken.

Binnen Schengen, dat bestaat uit het grondgebied van 22 van de 28 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein, mag de identiteit van reizigers in principe niet meer gecontroleerd worden. In verband met de vluchtelingencrisis is een uitzonderingsregel ingesteld, die op 11 november afloopt voor Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Oostenrijk heeft in Brussel gevraagd om verlenging van de tijdelijke grenscontroles. Ook Duitsland wil ermee doorgaan, omdat volgens minister Horst Seehofer nog steeds asielzoekers van de ene naar de andere lidstaat reizen.

Eerder deze maand heeft ook Frankrijk laten weten dat het nog zes maanden langer zijn grenzen wil kunnen controleren. Parijs beroept zich op aanhoudende terreurdreiging. De uitzonderingsbepaling voor Frankrijk loopt af op 30 oktober.

,,Sommige zorgen zijn gerechtvaardigd, maar we kunnen niet door blijven gaan met verlengen'', vindt Avramopoulos. Volgens de Griek is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt met de samenwerking tussen EU-landen op het gebied van veiligheid en preventie.

De commissie kan een negatief advies uitbrengen over voortzetting van de paspoortcontroles maar het besluit van een lidstaat niet vetoën.

Terug naar boven