r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

'Europese regels remmen overstap naar schone busjes'

donderdag 11 oktober 2018, 7:36
bus van albania interlines
Bron: © PDC

AMSTERDAM (ANP) - De overgang van het personenvervoer naar elektrische busjes dreigt spaak te lopen door Europese regelgeving. Daarvoor waarschuwen RAI Vereniging en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Ze wijzen erop dat duizenden chauffeurs die bijvoorbeeld kinderen en mensen die zorg nodig hebben vervoeren, niet bevoegd zijn om elektrische busjes te besturen.

Die busjes zijn namelijk zwaarder dan hun tegenhangers op fossiele brandstoffen en daarom is het busrijbewijs D ervoor verplicht. Europese regels bepalen dat voor busjes tot 3500 kilo geen D-rijbewijs vereist is. Maar alle elektrische busjes die op de markt zijn wegen door hun accu's meer dan dat, aldus RAI en KNV. De organisaties balen ervan dat de Europese Commissie geen ontheffing verleent voor het personenvervoer, terwijl de komende vijf jaar wel een uitzondering wordt gemaakt voor goederenvervoer, om de overgang naar elektrisch te stimuleren.

,,Dit besluit staat haaks staat op het gezamenlijk streven om zowel de klimaat- als luchtvervuilingsproblemen terug te dringen'', zegt voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging.

De brancheorganisaties roepen minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen op de kwestie aan te kaarten in Brussel.

meewerken aan deze site

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven