r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

EU onderzoekt toezichthouder om witwasschandaal Danske Bank

maandag 8 oktober 2018, 17:45
eurobiljetten

LONDEN (ANP/RTR) - De Europese Unie is een onderzoek begonnen naar de financieel toezichthouder van Denemarken. De vraag is of er fouten zijn gemaakt in het nationale toezicht op Danske Bank, dat wordt verdacht van betrokkenheid bij witwassen.

Danske Bank ligt onder vuur, omdat via zijn Estse onderdeel tussen 2007 en 2015 honderden miljoenen zouden zijn witgewassen. Het openbaar ministerie in de Verenigde Staten kondigde vorige week een onderzoek naar de Deense bank aan. In eigen land is de bank al langer in beeld bij justitie. Topman Thomas Borgen trad vorige maand terug wegens de kwestie.

De Europese Bankenautoriteit (EBA) voert nu een voorlopig onderzoek uit naar mogelijke schendingen van Europees recht, liet voorzitter Andrea Enria het Europees Parlement weten. De Europese bankenwaakhond kan op basis van zo'n onderzoek aanbevelingen doen die nationale toezichthouders moeten opvolgen.

De EBA bekijkt ook in breder verband wat EU-lidstaten doen om witwassen te voorkomen. Onlangs moest ING in Nederland al 775 miljoen euro betalen als schikking en terugbetaling wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken. In Duitsland ligt Deutsche Bank onder het vergrootglas sinds het eerder al honderden miljoenen euro's boete moest betalen vanwege het wegsluizen van zwart geld uit Rusland.

Europarlementariërs vroegen zich af of de EBA zelf wel genoeg doet om witwassen tegen te gaan. Voorzitter Enria pleitte voor meer duidelijkheid over het mandaat van de instelling en meer financiële armslag.

meewerken aan deze site

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven