r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Pluk-ze-wet EU voor snellere inbeslagnames

donderdag 4 oktober 2018, 13:57
Handboeien

STRAATSBURG (ANP) - Een ‘Europese pluk-ze-wet’ gaat het gemakkelijker maken om in de hele EU goederen van criminelen, én van hun familie, in beslag te nemen en hun rekeningen te bevriezen. Bij de verdeling van in beslag genomen gelden krijgt het recht op een schadevergoeding van slachtoffers bovendien voorrang op de compensatieclaims van de staat.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met deze nieuwe EU-regels in de strijd tegen georganiseerde misdaad en de financiering van terrorisme. Het lukt in de EU nu nauwelijks om beslag te leggen op crimineel bezit.

,,Bijna 99 procent van de geschatte criminele gelden blijft in handen van criminelen’’, zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers, de CDA-woordvoerder voor justitie. ,,Als een drugscrimineel in Maastricht wordt opgepakt, maar zijn Ferrari staat in Luik, dan moeten we die gewoon snel in beslag kunnen nemen.’’

Met de Europese verordening worden nationale bevelen tot bevriezing en confiscatie voortaan automatisch in de andere lidstaten erkend. Ook worden de procedures versneld en geharmoniseerd.

Terug naar boven