r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel hoopt dat Macedonië kans grijpt

dinsdag 2 oktober 2018, 8:25
gewijzigd
Vlaggen van Macedonië en EU
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De uitslag van het referendum in Macedonië is een ,,historische kans'' voor verzoening in de regio en betreding van het EU-pad. De EU-commissarissen Federica Mogherini (Buitenlands beleid) en Johannes Hahn (Uitbreiding) schrijven dat in een verklaring.

NAVO-chef Jens Stoltenberg en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Toetreding van het Balkanland tot de trans-Atlantische en Europese gemeenschap zou het leven van de Macedoniërs en hun kinderen flink verbeteren, meldt het duo in een gezamenlijke verklaring.

Een overgrote meerderheid stemde in het referendum voor de nieuwe naam van het Balkanland (Noord-Macedonië) en de wenselijkheid tot de NAVO en de EU toe te te treden. Doordat slechts 37 procent van de kiesgerechtigden deelnam, is de volksraadpleging echter niet geldig. Tegenstanders hadden opgeroepen tot een boycot.

Het is nu aan het Macedonische parlement om vervolgstappen te nemen. Twee derde van de 120 parlementariërs moet zijn goedkeuring geven aan de naamswijziging en een Europese toekomst. De EU biedt haar volle steun aan. Tusk en Stoltenberg moedigen Macedonische politici aan ,,deze historische kans te grijpen''.

Griekenland stelt sinds lange tijd een naamsverandering als voorwaarde voor toetreding van zijn buurland tot de militaire alliantie en de EU. De Grieken hebben zelf een regio met de naam Macedonië.

Terug naar boven