r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Europese Commissie: gedragscode tegen nepnieuws goede stap

woensdag 26 september 2018, 12:49
Pictogrammen op een smartphone van bekende social media applicaties, zoals Twitter en Facebook
Bron: LoboStudioHamburg - Flickr

BRUSSEL (ANP) - Sociale media, internetplatforms en de advertentie-industrie hebben ingestemd met een vrijwillige gedragscode om de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tegen te gaan. De Europese Commissie ziet het als een goede stap, maar dringt erop aan er snel meer werk van te maken.

Sociale media als Twitter, Facebook en Google toonden zich in maart al bereid de strijd tegen nepnieuws op te voeren. Ze beloven nu meer openheid te geven over waar de informatie op hun platforms vandaan komt en de geldstromen erachter.

Ook zeggen ze toe nepaccounts snel te verwijderen en transparant te zijn over politieke advertenties. Verder zullen ze gebruikers beter in staat stellen desinformatie te rapporteren en de zicht- en vindbaarheid van ,,gezaghebbende content’’ te verbeteren.

EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie) verwacht snel ,,meetbare resultaten’’. Ze spreekt de komende weken met de betrokken bedrijven over manieren om de code werkelijkheid te maken. Ze dreigt nog altijd met wetgeving als dat onvoldoende gebeurt.

Brussel ziet de code als een belangrijke stap om de campagnes voor de Europese verkiezingen in mei eerlijk en betrouwbaar te laten verlopen.

Terug naar boven