r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

AfD voor 't eerst tweede in opiniepeiling

vrijdag 21 september 2018, 9:32

BERLIJN (ANP) - De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is in een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling van de ARD voor het eerst de tweede partij van Duitsland. De regeringspartijen, de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD, zijn weer zwakker geworden.

De CDU/CSU zakt af naar 28 procent. De AfD streeft de SPD voorbij met 18 procent en de SPD moet het in deze peiling met een procentpunt minder doen (17 procent). Als er dit weekeinde verkiezingen zouden zijn, behaalden de partijen waar de regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU) op stoelt, samen nog slechts 45 procent van de stemmen, aldus de ARD.

De Groenen (15 procent) en de rechts-liberale FDP (9 procent) gaan allebei iets vooruit in de opiniepeiling in vergelijking met de vorige ARD-peiling. De socialistische Die Linke blijven op 10 procent.

Het is zaterdag precies vijf jaar geleden dat de AfD voor het eerst meedeed aan de Duitse parlementsverkiezingen. De partij haalde toen de kiesdrempel niet. Bij de oprichting was de AfD een rechts-liberale eurosceptische partij met als boegbeeld de gematigde Bernd Lucke. Na interne ruzies maakte de partij vanaf 2015 onder de nieuwe leiding van Frauke Petry een ruk naar populistisch rechts. De AfD ging de nadruk leggen op afkeer van buitenlanders, van de islam en van de euro. De AfD is echter niet tegen de EU.

In de verkiezingen van 2017 behaalde de AfD met 12,6 procent van stemmen 94 zetels in de Bondsdag. Veel stemmen kwamen uit Oost-Duitsland. De dag na de stembusgang stapte Petry uit de partij, omdat die volgens haar extreemrechts werd. De fractie in de Bondsdag wordt nu voorgezeten door Alexander Gauland, een medeoprichter van de AfD.

Terug naar boven