r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariër Paul Tang wil Europees onderzoek naar belastingafspraken Shell

maandag 17 september 2018, 11:15
Belastingdienst
Bron: Wikimedia Commons

DEN HAAG (PDC) - Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de afspraken tussen Shell en de Nederlandse Belastingdienst. Volgens Tang is er als gevolg van een afspraak tussen de partijen uit 2004 sprake van staatssteun. Dit is volgens Europese regels verboden.

De belastingafspraak houdt in dat Shell zijn voormalige Britse aandeelhouders belastingvrij dividend mag uitkeren. Tang noemt dit een oneerlijk en oneigenlijk voordeel.

Ook stelt hij dat Shell door deze afspraak makkelijker concurrent British Gas kon overnemen in 2007. Omdat de aandeelhouders van dit laatste bedrijf wisten dat ze geen dividendbelasting zouden hoeven te betalen, werd een deal met Shell aantrekkelijker voor ze. Op die manier raakt de belastingafspraak direct aan de taak van de Europese Commissie om het gelijke speelveld op de interne Europese markt te bewaken, aldus Tang.

Uit berekeningen van onderzoeksbureau Somo bleek eerder dat Shell dankzij deze afspraak in de afgelopen 13 jaar naar schatting ruim 7 miljard euro aan dividendbelasting heeft ontweken. Tang roept Eurocommissaris van mededinging Vestager op om de afspraak grondig tegen het licht te houden. Hij wijst daarbij ook op eerdere gevallen bij onder andere Apple en Starbucks. Deze bedrijven moesten na onderzoek van de Europese Commissie voor miljoenen aan achterstallige belasting terugbetalen aan respectievelijk Ierland en Nederland.

Bron: Trouw

Terug naar boven