r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ministers: screen migranten op zee

vrijdag 14 september 2018, 19:19
Boot met migranten © geralt

WENEN (ANP/DPA/RTR) - De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld geredde migranten en vluchtelingen niet direct aan land te laten. Er kan op zee worden beoordeeld of zij kans maken op asiel, zei FPÖ'er Herbert Kickl op een gezamenlijke persconferentie met zijn Italiaanse collega Matteo Salvini. Die sprak zijn steun uit voor het voorstel.

Het plan van Kickl zou betekenen dat migranten ,,enkele dagen'' op schepen moeten wachten. Hij voegde toe dat degenen die niet in aanmerking komen voor bescherming ook geen toegang moeten krijgen tot de Europese Unie. Zowel de Oostenrijkse bewindsman als zijn Italiaanse ambtsgenoot behoren tot partijen die de migratie naar Europa aan banden willen leggen.

Salvini, leider van anti-immigratiepartij Lega, heeft herhaaldelijk geweigerd migranten aan land te laten die van bootjes waren gered op de Middellandse Zee. Daardoor moest recentelijk een grote groep mensen anderhalve week doorbrengen op een kustwachtschip. De Italiaanse autoriteiten onderzoeken of de minister zich daarmee schuldig maakte aan zware vrijheidsberoving.

Terug naar boven