r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Griekse premier Tsipras: Europese verkiezingen 2019 worden slag om waarden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 12 september 2018.

In een verhitte discussie ging de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag in debat met de Europarlementariërs en met vice-voorzitter van de Commissie Dombrovskis over de toekomst van Europa.

Premier Tsipras onderstreepte de inspanningen van de Griekse overheid om Griekenland uit de economische crisis te loodsen. Tsipras wees erop dat het debat samenviel met het einde van acht jaar financiële steunprogramma´s. Hij somde vele problemen op die het land heeft overwonnen, zoals het hevige publiek debat, de braindrain en de vluchtelingencrisis. Tsipras stelde dat Griekenland hiermee is omgegaan en nu terug is bij 2% groei en de belastingontwijking, corruptie in de openbare gezondheidszorg en publieke investeringen heeft aangepakt.

“Griekenland en het Griekse volk hebben de laatste jaren bewezen hoe toegewijd zij zijn aan het idee van Europese eenheid”, zei Tspiras. Hij waarschuwde dat “de manier waarop met de economische-, vluchtelingen-, en veiligheidscrisis tot nu toe is omgegaan hiaten en tegenstrijdigheden vertoond. Dit kan een structurele crisis worden voor de Europese Unie.”

“De Europese verkiezingen in mei 2019 zullen een grotere verkiezingsstrijd worden dan tevoren”, zei Tspiras. “Het zal een strijd om waarden en principes worden. In deze strijd hebben alle progressieve, democratische en pro-EU-krachten de plicht zij aan zij te gaan staan. We moeten Europa niet terug het verleden in laten glijden”, concludeerde de premier.

Vele Europarlementariërs en vice-voorzitter van de Commissie Dombrovskis prezen premier Tsipras voor zijn inspanningen om het langdurige conflict met de FYROM op te lossen. Tsipras en zijn collega-premier hebben een voorbeeld gezet, zeiden ze. Zij benadrukten dat Griekenland een belangrijke rol speelt in de vorming en behoud van een stabiel regio. Sommigen wezen op het feit dat de EU heeft bijgedragen aan het herstel van Griekenland. Anderen stelden dat het lijden van het Griekse volk van de afgelopen acht jaar niet vergeten mag worden.

Klik op de links om de toespraken in de plenaire vergadering te zien:

Alexis TSIPRAS, premier van Griekenland

Valdis DOMBROVSKIS, vice-voorzitter van de Europese Commissie

Esteban GONZÁLEZ PONS (EVP, ES)

Udo BULLMANN (S&D, DE)

Notis MARIAS (ECR, GR)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Ska KELLER (Groenen/EVA, DE)

Gabrielle ZIMMER (GUE-NGL, DE)

Laura AGEA (EFDD, IT)

Marcel DE GRAAFF (ENF, NL)

Konstantinos PAPADAKIS (NI, GR)

Antwoorden van Alexis TSIPRAS, premier van Griekenland


Terug naar boven