r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitser Manfred Weber wil voorzitter Europese Commissie worden

woensdag 5 september 2018, 10:27
gewijzigd
Manfred Weber (links) en Jean-Claude Juncker (rechts)
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De fractieleider van de christendemocraten in het Europees Parlement, Manfred Weber, wil de volgende voorzitter van de Europese Commissie worden. De 46-jarige Duitser maakte via Twitter zijn officiële kandidatuur namens de Europese Volkspartij (EVP) bekend.

Volgens Weber, die sinds 2004 in het EU-parlement zit en vier jaar fractievoorzitter is, is de EU toe aan een nieuwe impuls. ,,Het gaat om het overleven van onze Europese levensstijl.'' Hij wil ,,Europa teruggeven aan de mensen'', zei hij woensdag. Hij heeft zijn besluit al met bondskanselier Angela Merkel besproken. Zijn kandidatuur kan rekenen op de steun van zijn eigen partij, het Beierse CSU.

Weber is de eerste die zich voor de baan aanmeldt. Na de Europese verkiezingen in mei volgend jaar moet een opvolger van de huidige voorzitter van het dagelijks bestuur van EU, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, worden gekozen.

Het Europees Parlement eist dat het een zogenoemde Spitzenkandidaat wordt, de kandidaat van de politieke groep die de meeste stemmen krijgt bij de Europese verkiezingen. Op een top in februari bleek echter dat een ruime meerderheid van de EU-leiders dit ,,autonoom’’ wil kunnen beslissen, daarbij wel rekening houdend met de verkiezingsuitslag. Premier Mark Rutte is een van hen.

De beslissing wie de Spitzenkandidaat voor de EVP wordt, valt op het partijcongres in Helsinki in november. Er doen meer namen de ronde in Brussel, onder meer die van brexitonderhandelaar Michel Barnier en de Finse oud-premier Alexander Stubb.

Terug naar boven