r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Discussie-avond Onderwijs en Arbeidsmarkt, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 26 september 2018 19:00
plaats Amsterdam
locatie OZW Vrije Universiteit De Boelelaan 1109 1081 HV Toon locatie
aanwezigen P.H. (Paul) van Meenen e.a.
organisatie Democraten 66 (D66)

Op woensdag 26 september organiseert de werkgroep Hoger Onderwijs & Wetenschap (onderdeel van de TA Onderwijs) een discussie-avond over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. De avond richt zich met name op de aansluiting tussen het MBO/HBO/WO op ...

Op woensdag 26 september organiseert de werkgroep Hoger Onderwijs & Wetenschap (onderdeel van de TA Onderwijs) een discussie-avond over de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. De avond richt zich met name op de aansluiting tussen het MBO/HBO/WO op de arbeidsmarkt en doorstroming van MBO naar HBO naar WO. Paul van Meenen (Tweede Kamerlid), Tom van den Brink (Voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg), Rob Mudde (TU Delft), Hans de Jong (President Philips Nederland) zullen de discussie openen. De avond begint om 19:30 op de VU in Amsterdam in zaal 6A01 (6e verdieping) van het OZW Gebouw (Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam). We kijken uit naar uw komst! Mocht u vooraf weten dat u komt, zou u dat dan kunnen laten weten aan wpverbeek@gmail.com? Lukt dat niet; geen probleem, u bent ook zonder aanmelding welkom!

Probleemstelling/aanleiding

Werkgevers klagen over de uitstroom vanuit het middelbaar/hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs (zowel qua aantallen studenten per opleiding als qua kwalificaties). Maar ook studenten spreken over gebrekkige aansluiting. Daarom is het hoog tijd om op holistische wijze te kijken naar ons onderwijssysteem: wat verwacht de maatschappij van ons onderwijs, wat moet waar op aansluiten en hoe krijgen we dat voor elkaar?

Sprekers

De volgende sprekers zijn op de avond te gast:

Paul van Meenen (Tweede Kamerlid D66)

Tom van den Brink (Voorzitter ISO)

Rob Mudde (Vice-President Education in het College van Bestuur van de TU Delft)

Hans de Jong (President bij Philips Nederland)

Programma

Wij willen het volgende programma voorstellen:

19:00 Zaal open

19:30 Opening en inleiding door Paul van Meenen aan de hand van de vijf richtingwijzers

19:45 Discussie met als aanleiding de stellingen:

  • 19:45 Het voornaamste doel van het onderwijs is mensen hun talenten te laten ontwikkelen en niet mensen klaarstomen voor de arbeidsmarkt.
  • 20:35 Bij een wetenschappelijk opleiding is de arbeidsmarkt principe niet relevant.
  • 21:10 Er moeten doorlopende leerlijnen MBO-HBO en HBO-WO, zodat stapelen makkelijker wordt

21:30 Plenaire afsluiting en conclusie door Paul van Meenen

21:45 Borrel

Locatie en Routebeschrijving

De discussie-avond zal plaatsvinden op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in het OZW gebouw in zaal 6A01 (6e verdieping). Het gebouw ligt rondom een centraal campusplein en is goed bereikbaar met openbaar vervoer vanaf Station Amsterdam Zuid of Amsterdam Centraal. Een volledige routebeschrijving is hier te vinden. De VU is ook goed bereikbaar met de auto via de ringweg A10. Een uitgebreide routebeschrijving vindt u hier. Het exacte adres is: OZW (Opleidingsinstituut Zorg en Welzijn), Vrije Universiteit, De Boelelaan 1109, 1081 HV Amsterdam.

Doelgroep

Brede afspiegeling van de samenleving voor iedereen die met beroeps- en wetenschappelijk onderwijs te maken heeft (of dat nou is omdat je het zelf studeert, omdat je medewerkers zoekt die zo’n opleiding hebben gedaan, of mensen onderwijst).

Twee thema-avonden

De discussie-avond op 26 september over aansluiting onderwijs op de arbeidsmarkt is de eerste van een tweeluik. Op 29 oktober vindt een tweede thema-avond plaats in Den Haag. De focus van deze thema-avond is met name aansluiting MBO/HBO/WO-arbeidsmarkt en doorstroming (stapelen). In de tweede bijeenkomst zal meer nadruk liggen bij de aansluiting van het basis en voortgezet onderwijs op de arbeidsmarkt.

Langskomen

Mocht je van plan zijn te komen, dan zouden we het prettig vinden vooraf een berichtje te ontvangen op wpverbeek@gmail.com (zo kunnen we een inschatting maken hoeveel mensen er komen). Mocht je op het laatst besluiten om langs te komen en je je niet hebben aangemeld, dan is dat geen enkel probleem. De zaal is gewoon open!

We hopen veel mensen vanuit het MBO te spreken op de thema-avond. Mocht u meer informatie willen, neem dan vooral contact op.

26 september

19:00 uur

OZW Vrije Universiteit

De Boelelaan 1109

1081 HV Amsterdam


Inhoud

1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De functie van partijleider is sinds het vertrek van Alexander Pechtold vacant. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo. De huidige partijvoorzitter is Anne-Marie Spierings.

D66 haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 19 zetels, een winst van zeven zetels ten opzichte van het resultaat bij de verkiezingen in september 2012. De partij heeft zeven zetels in de Eerste Kamer.

2.

Meer over...

Terug naar boven