r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Denemarken heeft noodpotje voor harde brexit

vrijdag 31 augustus 2018, 8:29
gewijzigd
vlag Denemarken wapperend

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De Deense regering houdt in het begrotingsvoorstel voor 2019 rekening met een mogelijke harde brexit. Er wordt een potje met 700 miljoen kroon (ruim 93 miljoen euro) opzijgezet voor het geval Groot-Brittannië vertrekt uit de Europese Unie zonder dat een akkoord is gesloten over de toekomstige relatie.

Het geld is bedoeld om ,,problemen op te vangen die kunnen ontstaan als de brexit plaatsvindt zonder deal'' of ,,als een situatie ontstaat waarin Groot-Brittannië zijn verplichtingen niet nakomt'', zei minister Kristian Jensen (Financiën) volgens nieuwssite Finans.dk. Hij specificeerde niet waar het noodpotje precies voor gebruikt zal worden.

De minister zei donderdag dat zijn land door de brexit een belangrijke politieke bondgenoot verliest in Brussel. ,,In 2019 en misschien ook in 2020 zullen we onderhandelen over het EU-budget voor de komende jaren'', stelde hij. ,,We zullen de stem van het Verenigd Koninkrijk missen als we een verantwoord uitgavenpatroon propageren.''

Ook andere EU-lidstaten bereiden zich voor op het Britse vertrek uit de Europese Unie. De Nederlandse regering zei eerder dit jaar meer douanebeambten te gaan werven om het goederenverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk te controleren.

Terug naar boven