r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Staat van de Europese Unie: tijd om te kijken hoe ver we zijn gekomen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 29 augustus 2018.

Het debat over de staat van de Europese Unie kijkt terug op wat er is bereikt en wat er nog moet gebeuren. het vindt plaats op woensdag 12 september om 9.00 uur. Het jaarlijkse debat over de Staat van de Unie biedt leden van het Europees Parlement de kans om het werk en de plannen van de Europese Commissie onder de loep te nemen en mee te helpen de richting van de EU te bepalen.Het debat van dit jaar is vooral belangrijk omdat het de laatste zal zijn vóór de Europese verkiezingen in mei 2019 waarna een nieuwe Commissie het roer overneemt.

Dit debat gaat niet alleen over wat de afgelopen jaren is geleverd aan EU-burgers, maar kan ook de toon zetten voor de komende vijf jaar door toekomstige uitdagingen te bespreken en hoe ze aan te pakken.

Het evenement begint met een toespraak van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die het afgelopen jaar evalueert en de plannen voor het komende jaar schetst. Dit wordt gevolgd door een debat met EP-leden, die zullen uiteenzetten wat volgens hen de prioriteiten van de EU zouden moeten zijn.

Een van de onderwerpen die in het debat van vorig jaar werden besproken, waren plannen voor defensie, veiligheid, legale migratie, internationale handel, sociale gelijkheid en hoe de begrotingscapaciteit van de EU en het democratische besluitvormingsproces versterkt kunnen worden. Lees verder in het persbericht.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:02:35)

Live verslaggeving

Bekijk het debat hier online of hier in één van de 24 officiële talen van de EU.

Facebook

Op 11 september om 15:00 uur beantwoordt EP-Voorzitter Antonio Tajani tijdens een livesessie op de Facebook-pagina van het Parlement vragen over het debat. Het debat over de staat van de EU wordt ook live op Facebook gestreamd op 12 september.

Standpunten van EP-leden

Ontdek wat leden van het Europees Parlement te zeggen hebben over de staat van de EU op sociale media via de EP Newshub.

Twitter

Bovendien kun je live updates in het Nederlands krijgen op Twitter. Doe mee aan de online discussie met de hashtag #SOTEU.

Audiovisueel materiaal

Uitgebreide verslaggeving door de audiovisuele diensten van het Parlement is hier beschikbaar.

De rol van het Parlement

De staat van de Unie gaat over het garanderen van transparantie en verantwoording. Het debat vindt elk jaar plaats tijdens de eerste plenaire vergadering van september.

Als het enige rechtstreeks verkozen orgaan van de EU fungeert het Europees Parlement als de stem van het volk op Europees niveau. Tijdens de Europese verkiezingen van 2014 hebben kiezers voor het eerst de gelegenheid gehad om invloed uit te oefenen op wie de nieuwe Voorzitter van de Europese Commissie zou worden. Deze verandering resulteerde in een grotere rol voor het Parlement bij het bepalen van de politieke agenda van de EU.

In minder dan een jaar zullen honderden miljoenen Europeanen een nieuw Europees Parlement kiezen en beslissen wie de volgende Europese Commissie zal leiden. De toekomst van Europa ligt in hun handen. Lees meer over de komende Europese verkiezingen in depersmap.

Doe ook mee

Als u meer bekendheid wilt geven aan de Europese verkiezingen van volgend jaar, gaat u naar https://www.thistimeimvoting.eu/.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180727STO08702

Gecreëerd: 29-08-2018 - 11:00


Terug naar boven