r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Democratie in de 21e eeuw: de impact van ICT, Den Haag

MI logo
datum 13 september 2018 17:45
plaats Den Haag
locatie Campus The Hague, Wijnhaven - Turfmarkt 99 Toon locatie
aanwezigen L. (Linnar) Viik e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI)

Linnar Viik en Mireille Hildebrandt

ICT heeft in de 21e eeuw een grote invloed op ons dagelijks leven. Ook kan het grote gevolgen hebben voor de democratie zoals wij die nu kennen. Kijk bijvoorbeeld naar Estland. Dit land is de laatste jaren is uitgegroeid tot koploper op het gebied van ICT. Bij verkiezingen wordt online gestemd en Estland is waarschijnlijk het enige land in de wereld waar 99% van de openbare dienstverlening digitaal beschikbaar is.

Democratie is niet alleen een kwestie van stemmen, maar ook van goed geïnformeerd parlementair debat en actieve betrokkenheid van burgers. Dat roept de vraag op in hoeverre de invloed van sociale media, 'micro targeting' door politieke partijen of de verspreiding van nepnieuws onze democratie ontwricht.

Hoe kan ICT worden ingezet om de democratie verder te verbeteren en burgerparticipatie te verhogen? Kijkend naar Estland, wat zijn de grootste succesverhalen tot nu toe? Is online democratie de nieuwe standaard geworden? Welke bedreigingen liggen op de loer als gevolg van de digitale transformatie? Hoe weten we welke informatie betrouwbaar is?

Op donderdag 13 september 2018 spraken IT visionair, Linnar Viik, en hoogleraar ICT en Rechtsstaat, Prof. Mireille Hildebrandt, over dit onderwerp tijdens de Montesquieu-Prinsjeslezing. Hoogleraar Media en Samenleving, Prof. Rens Vliegenthart, trad op als moderator.

Delen

Inhoud

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.

2.

Foto-impressie

Vlaggen van het Prinsjesfestival
Rens Vliegenthart
Rens Vliegenthart
Rens Vliegenthart
Linnar Viik
Linnar Viik
Linnar Viik
Mireille Hildebrandt
Mireille Hildebrandt
Mireille Hildebrandt
Mireille Hildebrandt en Linnar Viik
Linnar Viik
Het publiek luistert aandachtig
Mireille Hildebrandt
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Linnar Viik
Het publiek klapt voor de sprekers
 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

3.

Podcast

TitelDemocracy in the 21st century: the impact of ICT
Spreker(s)Myriam van Dorp, Linnar Viik, Mireille Hildebrandt en Rens Vliegenthart (debatleider)
Duur1 uur, 39 minuten en 8 seconden
DownloadMP3

Download hier de powerpointpresentatie van Mireille Hildebrandt.

4.

Achtergrondinformatie

De Montesquieu-Prinsjeslezing werd georganiseerd door het Montesquieu Instituut in samenwerking met de Stichting Europalezing in het kader van het Prinsjesfestival.

Stichting Prinsjesfestival organiseert jaarlijks met een groot aantal partijen het feest van de democratie. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag en biedt in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. Het thema van het Prinsjesfestival 2018 is "Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie".

Stichting Europalezing organiseert met regelmaat een lezing over de betekenis van Europa vanuit sociaal-economisch, politiek of cultureel perspectief. In 1993 sprak Jacques Attali de eerste Europalezing uit. Sindsdien hebben veel inspirerende sprekers deze traditie voortgezet.


5.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

6.

Meer over...

Delen

Terug naar boven