r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland treedt alsnog toe tot Europees OM

woensdag 1 augustus 2018, 12:30
Photographer: Georges Boulougouris
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Nederland wordt als 21e EU-land lid van het Europees Openbaar Ministerie (EOM). De Europese Commissie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De toetreding is geen verrassing, aangezien die in het regeerakkoord wordt aangekondigd. Daarin staat dat ,,deelname de samenwerking om fraude met EU-geld te bestrijden vergemakkelijkt’’. Het vorige kabinet-Rutte wilde al meedoen aan het EOM, maar de Tweede Kamer vond destijds dat justitiezaken een nationale bevoegdheid moeten blijven.

Het EOM komt eind 2020 uit de startblokken. In het hoofdkwartier in Luxemburg wordt uit elke deelnemende lidstaat een aanklager gestationeerd. Zij moeten ervoor zorgen dat grensoverschrijdende btw-fraude boven 10 miljoen euro en misbruik van EU-geld minder vaak onbestraft blijven.

EU-landen lopen jaarlijks minstens 50 miljard euro mis door btw-fraude. Het EOM moet bij de bestrijding zorg dragen voor soepeler samenwerking en een gelijke aanpak in de EU. De rechtspraak blijft nationaal.

EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) verwelkomde Nederland als nieuw lid. ,,Hoe meer landen erbij komen, hoe breder het bereik van het EOM en hoe meer geld er kan worden teruggevorderd.’’ De Europese Commissie heeft woensdag een lijst met kandidaten voorgesteld voor een twaalfkoppig panel dat de hoofdaanklager gaat selecteren. Dat gaat in oktober aan de slag.

Mogelijk krijgt het EOM in de toekomst meer bevoegdheden, bijvoorbeeld om terrorismezaken te behandelen. Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk doen (vooralsnog) niet mee. Malta treedt binnenkort toe.

Delen

Terug naar boven