r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sign of the Times: She's Mad as Hell, Amsterdam

deBalie
datum 17 december 2018 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
organisatie De Balie

Dit programma vindt plaats in Internationaal Theater Amsterdam

Een boze vrouw is als een troebele bron” - William Shakespeare

In 2018 lijkt de woedende vrouw haar plaats op te eisen in het publieke debat. Van de woede-uitbarsting van Serena Williams tot de wereldwijde aanklacht tegen seksueel overschrijdend gedrag onder de hashtag #metoo. De vrouw spreekt zich uit, en beslist niet alleen zoetgevooisd. Maar hoe meer vrouwen hun razernij tonen, hoe heftiger de reacties. Waarom roept de woedende vrouw meer verontwaardiging op dan de woedende man? Aan de vooravond van 100 jaar vrouwenkiesrecht duikt Sign of the Times met o.a. Hedy d’Ancona en Sylvana Simons in het eeuwenoude taboe op vrouwelijke woede. Via theater en gesprek onderzoeken we de huidige tijdsgeest. Laten vrouwen zich nog temmen of omarmen vrouwen wereldwijd het recht om kwaad te zijn? En wat betekent dat voor onze wereld?

Van Euripides’ Medea via Shakespeare’s De getemde feeks tot Nora van Ibsen. Het wemelt in de theater- en literatuurgeschiedenis van de boze vrouwen die worden weggezet als gek, hysterisch of labiel. Waar komt dit beeld vandaan? Hoe worden woedende vrouwen vandaag de dag gezien?

Oud-politica Hedy d’Ancona en kersverse politica Sylvana Simons praten er deze avond over. Op welke momenten worden zij weggezet als hysterische vrouwen? Wanneer zetten ze hun woede in om iets te bewerkstelligen?

Dit programma is onderdeel van Sign of the Times

Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times dé maatschappelijke thema’s van vandaag. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, spraken we over de woede van Catalanen met uit Spanje gevluchte Carles Puigdemont, en wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of júist, als de meningen verschillen.

Programmamakers: Merlijn Geurts & Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers & Wiepke Westbroek (Internationaal Theater Amsterdam)

Kijk hier eerdere afleveringen terug.

Dit programma is gratis toegankelijk voor We Are Public leden


1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven