r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Mogherini: Srebrenica een van donkerste momenten Europa

woensdag 11 juli 2018, 12:01

BRUSSEL (ANP) - De genocide in Srebrenica herinnert aan een van de donkerste momenten in de geschiedenis van Europa. Dat stelt EU-buitenlandchef Federica Mogherini bij de 23e herdenking van de moord op ruim 8000 moslimmannen en -jongens op 11 juli 1995.

In een verklaring brengt de Italiaanse haar medeleven over aan de overlevenden en de families en vrienden van de slachtoffers. ,,Deze herdenking herinnert ons ook aan onze verantwoordelijkheid om te voorkomen dat zo'n gruweldaad ooit opnieuw plaatsvindt.''

Volgens Mogherini blijkt recent dat wederzijds begrip en goede relaties tussen buren in de regio mogelijk zijn. ,,Collectief respect, erkenning en herdenking kunnen helpen om een betere toekomst voor allen op te bouwen.''

De slachtoffers worden woensdag ook in Den Haag herdacht. De herdenking heeft sinds 1997 ieder jaar plaats op 11 juli op het Plein.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de moslimenclave werd ingenomen onder leiding van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. De slachtoffers werden weggevoerd en geëxecuteerd en in massagraven gegooid.

Terug naar boven