r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Boris Johnson afgetreden als Brits minister

maandag 9 juli 2018, 16:10
Boris Johnson
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is maandagmiddag afgetreden. Dat heeft het bureau van premier Theresa May bekendgemaakt. Zijn vertrek volgt op het eerdere vertrek van David Davis uit het kabinet van May. Davis was belast met het brexit-dossier.

May schoof maandag een nieuwe brexitminister naar voren, de 44-jarige 'brexiteer' Dominic Raab.

De Britse premier leek vrijdag nog de steun van Jonhson te hebben voor 'een zachte brexit'. Onderdeel van het plan blijft dat de Britten naar eigen goeddunken zelf hun grenzen beschermen en dat de immigratie uit EU-landen tot staan wordt gebracht. Johnson was het voornaamste gezicht van de campagne vóór het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, liet zaterdag enkele getrouwen weten dat hij had besloten aan te blijven om te kunnen doorvechten voor het uittreden uit de EU, op de manier waarvoor hij campagne had gevoerd. De afgetreden minister van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting later op de maandag zijn besluit toelichten.

May voert gesprekken met leiders in de Conservatieve Partij om parlementaire steun te verwerven. De aanhangers van een 'harde brexit' komen eveneens samen. Zij zijn furieus dat May de steun van Labour-parlementsleden werft om haar plan voor de ,,zachte brexit'' door te drukken.

Delen

Terug naar boven