r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerste migranten van Lifeline weg van Malta

donderdag 5 juli 2018, 11:16

PARIJS/VALLETTA (ANP) - De eerste groep van migranten die met het schip de Lifeline op Malta waren gestrand, zijn opgenomen door een ander Europees land. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, heeft bekendgemaakt dat 52 migranten van de Lifeline in zijn land zijn aangekomen.

Het opnemen van deze mensen geeft volgens Collomb aan dat zijn land concreet solidariteit betuigt met Europese buren die in de eerste linie liggen als het gaat om de vluchtelingenstroom.

De boot Lifeline van de Duitse hulporganisatie Mission-Lifeline heeft circa 230 in nood verkerende migranten voor de kust van Libië opgepikt en voer richting Italië. Maar dat land wilde in juni, net als Malta, het schip niet toelaten. Uiteindelijk stemde Malta ermee in het vaartuig toch toe laten als andere landen van de EU bijsprongen om migranten op te nemen. Nederland is een van de landen die heeft beloofd dat te doen.

De organisaties zoals Mission-Lifeline hebben in regeringskringen in Italië en Malta een slechte naam. Ze worden gezien als organisaties die mensensmokkel op zijn minst aanmoedigen. De kapitein van de Lifeline, Claus-Peter Reisch, wordt op Malta strafrechtelijk vervolgd.

Terug naar boven