r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

DiscoverEU: 15 000 jongeren maken zich op om deze zomer door de EU te reizen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 28 juni 2018.

Uit meer dan 100 000 aanvragen zijn 15 000 18-jarigen geselecteerd die een Interrailpas zullen ontvangen.

In de eerste ronde van het DiscoverEU-initiatief van de Europese Commissie hebben meer dan 100 000 jongeren uit alle lidstaten zich ingeschreven tijdens een periode van twee weken die afliep op 26 juni om 12.00 uur. De definitieve lijst van de gelukkigen is gisteren (27 juni) vastgesteld aan de hand van de vooraf aangekondigde criteria.

Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, licht toe: "Ik ben heel blij dat 15 000 jongeren binnenkort het goede nieuws krijgen dat zij met succes hebben meegedongen naar een DiscoverEU-reispas. Ik weet zeker dat hun ervaring deze zomer een positieve verandering in hun leven zal betekenen. De belangstelling voor dit initiatief onder jongeren uit heel Europa is enorm en ik hoop dat nog vele anderen later dit jaar en in volgende jaren gebruik zullen maken van deze kans om te reizen."

Er zal nu contact worden opgenomen met de 15 000 ontvangers, zodat zij hun reis kunnen boeken. Zij kunnen individueel of met een groep van maximaal vijf personen dertig dagen lang rondreizen, waarbij zij maximaal vier Europese bestemmingen buiten hun eigen land mogen bezoeken. De reis moet beginnen tussen 9 juli en 30 september 2018. Als algemene regel reizen de jongeren per trein, maar in uitzonderlijke gevallen mogen zij gebruikmaken van een ander vervoermiddel.

De reispassen worden op basis van voor elke EU-lidstaat bepaalde quota aan jongeren uitgereikt. De toewijzing van de reispassen gebeurt op basis van het aandeel van de bevolking van een lidstaat ten opzichte van de totale bevolking van de Europese Unie. Voor deze ronde is voor alle landen het quotum van Interrailpassen per lidstaat bereikt.

Omdat 2018 het Europees Jaar van het cultureel erfgoed is, krijgen de reislustigen de kans deel te nemen aan de vele evenementen die tijdens de zomer in het kader daarvan worden georganiseerd. Voor zij hun reis aanvatten, krijgen zij links naar nuttige informatie over hoe zij hun reis kunnen voorbereiden en hoe zij er zo veel mogelijk uit kunnen halen. Zij krijgen onder andere tips over reisroutes, budgetvriendelijk plannen en de rechten van passagiers.

Achtergrond

Met een begroting van 12 miljoen euro voor 2018 geeft DiscoverEU dit jaar naar verwachting ongeveer 25 000 jongeren de kans om door Europa te reizen. Een tweede ronde waarin tot 10 000 Interrailpassen worden weggegeven, vindt plaats in het najaar van 2018.

De Europese Commissie wil dit initiatief verder ontwikkelen en heeft het daarom opgenomen in haar voorstel voor het volgende Erasmusprogramma. Als het Europees Parlement en de Raad instemmen met het voorstel, kunnen tussen 2021 en 2027 naar verwachting nog eens 1,5 miljoen 18-jarigen in Europa rondreizen, dankzij een begroting van 700 miljoen euro in de nieuwe financiële periode.

DiscoverEU is een initiatief van de EU gebaseerd op een voorstel van het Europees Parlement, dat door middel van een voorbereidende actie heeft gezorgd voor de nodige financiering voor 2018. Het initiatief richt zich specifiek op jongeren die 18 worden, aangezien dat een belangrijke stap naar volwassenheid is.

De Europese Commissie wil graag van de jonge reizigers horen en zal hen aanmoedigen om hun ervaringen te delen. Deelnemers wordt gevraagd verslag uit te brengen over hun reiservaringen, bijvoorbeeld via sociale media of door een presentatie te geven op hun school of in hun lokale gemeenschap. Zo gaan zij deel uitmaken van de DiscoverEU-gemeenschap en worden zij "ambassadeur" van het initiatief.

Nadere informatie

Persbericht: DiscoverEU — Start van de eerste inschrijvingsronde

Vragen en antwoorden: DiscoverEU — Start van de eerste inschrijvingsronde

Europees jongerenportaal - DiscoverEU

%MCEPASTEBIN%

IP/18/4294

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven