r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU draagt bij aan 'slimme' proeftuin voor kust van Den Haag

woensdag 27 juni 2018, 12:40
Zee

DEN HAAG (ANP) - Voor de kust van Den Haag komt een uniek testgebied, waar wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee allerlei onderzoeken kunnen doen en technologische innovaties kunnen testen. Volgens de gemeente Den Haag is dit ,,slimste stukje Noordzee'' uniek in de wereld.

Deelnemers kunnen hun producten en vindingen onder zware omstandigheden uitproberen. Het kan gaan om boeien met sensoren waarmee schepen worden waargenomen, metingen van de wind, de stroming en golven. De gegevens worden realtime naar de wal gestuurd en verwerkt. Hiermee kunnen nieuwe systemen worden ontwikkeld voor de maritieme sector.

De 'slimme' proeftuin begint direct buiten de haven van Scheveningen en zal zo'n 10 bij 10 zeemijl groot worden, omgerekend is dat bijna 19 vierkante kilometer. Het gebied komt buiten het vaarwater van de beroepsvaart en wordt begrensd met boeien. Al deze week wordt begonnen met de aanleg ervan.

Het project duurt vier jaar en kost bijna 4,3 miljoen euro, waarvan de Europese Unie 1,7 miljoen bijdraagt. Er hebben zich al vijftien bedrijven aangemeld.

Terug naar boven