r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Zorgen Timmermans om vertrek Poolse rechters

woensdag 13 juni 2018, 18:20
Frans Timmermans

STRAATSBURG (ANP) - Van de 72 rechters van het Poolse Hooggerechtshof dreigen er over drie weken 27 met gedwongen pensioen te moeten. Frans Timmermans is hier erg bezorgd over en gaat maandag opnieuw naar Warschau om met de regering te praten over de rechtsstaat. Die loopt volgens de vicevoorzitter van de Europese Commissie ernstig gevaar.

Timmermans activeerde in december het zwaarste middel (artikel 7), omdat de rechtsstaat in Polen volgens de EU al geruime tijd onder druk staat. Polen dreigt zijn stemrecht in de EU te verliezen. De afgelopen maanden heeft de nationalistische regering enkele concessies gedaan, maar belangrijke problemen zijn nogal altijd onopgelost, zei de Nederlander in het Europees Parlement.

Ook andere onderdelen van het rechtssysteem dreigen volgens Timmermans onder poltieke controle te komen. Polen mag de rechtspraak hervormen, zolang de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht maar niet in het geding komt, aldus Timmermans. ,,Ik hoop dat we een oplossing vinden. Het moet leiden tot concrete resultaten en herstel van de rechtsstaat.’' Hij vreest onherstelbare schade.

Het is aan de lidstaten om te bepalen hoe het verder moet met artikel 7. De EU-ministers bespreken de kwestie op 26 juni. Timmermans heeft gevraagd een formele hoorzitting te organiseren waar Polen zich kan verdedigen. Volgens ingewijden is de kans groot dat die volgende stap in de procedure doorgaat.

Timmermans is al 2,5 jaar bezig Polen te ,,helpen’’ aan de Europese standaarden te voldoen, maar vanwege het belang van de scheiding der machten weigert hij ,,koehandel’’. Premier Mark Rutte zei woensdag in Straatsburg vierkant achter zijn landgenoot te staan. Hij weersprak het Poolse standpunt dat het een puur nationale kwestie is en benadrukte dat Europa alleen werkt bij een goed functionerende rechtsstaat in alle lidstaten.

Terug naar boven