r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italië wil Franse excuses vanwege Aquarius

woensdag 13 juni 2018, 13:12
Salvini
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

ROME (ANP/RTR) - Italië wil excuses van Frankrijk vanwege de kritiek op de manier waarop Rome omspringt met reddingsschip Aquarius. Dat zei de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini woensdag in het parlement. Rome riep woensdag ook de Franse ambassadeur op het matje.

Italië weigerde eerder het vaartuig met honderden vluchtelingen aan boord te laten aanleggen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron getuigde die houding van de Italiaanse regering van ,,een zekere mate van cynisme en een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef''.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerde daar dinsdag al boos op. De Franse ambassadeur kreeg woensdag de wind van voren. De Italiaanse minister van Buitenlands Zaken Enzo Moavero noemde de kritiek ,,onterecht'' en verklaarde dat de kritiek afbreuk doet aan de relatie tussen Frankrijk en Italië.

,,Onze geschiedenis van solidariteit verdient het niet om door leden van de Franse regering naar beneden te worden gehaald'', zei minister Salvini in het parlement. ,,Ik hoop dat de Franse regering zo snel mogelijk officiële excuses maakt''.

De meer dan zeshonderd vluchtelingen zijn nu onderweg naar Spanje.

Delen

Terug naar boven