r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EC press conference on MFF - European Defence Fund, Security, Nuclear Decommissioning, Straatsburg

Europees parlement in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 juni 2018 11:00 - 11:30
plaats Straatsburg, Frankrijk
locatie Strasbourg, Louise Weiss, N-1.2 Toon locatie
zender EbS
zaal N-1.2 
aanwezigen J.T. (Jyrki) Katainen , F. (Federica) Mogherini , E. (Elżbieta) Bieńkowska , J.B. (Julian) King e.a.
organisatie Europees Parlement (EP)

Federica MOGHERINI, High Representative of the Union, Jyrki KATAINEN, Vice-President of the Commission, Elżbieta BIEŃKOWSKA, and Julian KING, Commissioners


Delen

Inhoud

1.

Europees Parlement (EP)

De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de burgers van de Europese Unie. Het Europees Parlement wordt dan ook geacht een stem te geven aan de volkeren van de 28 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel. Het Parlement debatteert op basis van voorstellen van de Europese Commissie en kan daarbij wijzigingen voorstellen, waarna het Parlement samen met de Raad van de Europese Unie een beslissing over deze voorstellen neemt.

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim een half miljard Europeanen en bestaat momenteel uit 750 afgevaardigden plus de voorzitter. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zullen 46 van de 73 Britse zetels worden achtergehouden voor mogelijke nieuwe lidstaten. Dat betekent dat het Europees Parlement na een Brexit in totaal 705 zetels zal hebben. De overige Britse zetels worden verdeeld over lidstaten die momenteel ondervertegenwoordigd zijn. Nederland zou in dat geval drie extra zetels krijgen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven