r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Spanje krijgt pro-europese minister voor economie

woensdag 6 juni 2018, 14:51
gewijzigd
Nadia Calviño
Bron: © European Union, 2016

MADRID (ANP) - De sociaaldemocraat Pedro Sánchez presenteert woensdag zijn minderheidskabinet met een technocraat uit het EU-hoofdkwartier Brussel, Nadia Calviño, als minister van Financiën. De 49-jarige uit Galicië afkomstige econoom werkte al jaren op het Spaanse ministerie van Economische Zaken toen ze in 2006 in Brussel neerstreek om voor de Europese Commissie te gaan werken.

Haar laatste baan daar was directeur-generaal Begroting onder commissaris Günther Oettinger. Met een EU-topambtenaar aan het roer voor de financiën lijkt de wisseling van de regering in Madrid niet op de 'eurosceptische omwenteling' in Rome.

Twee partijen die de schuld van een heleboel problemen aan de EU en de euro geven, de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de Lega, hebben daar begin deze maand een meerderheidsregering geïnstalleerd.

Naar het zich laat aanzien telt de nieuwe Spaanse regering die Sánchez aan de koning presenteert, meer vrouwen dan mannen. Nadia Calviño wordt bijvoorbeeld in haar beleid terzijde gestaan door María de Jesús Montero, de nieuwe minister van 'Hacienda' (Begroting). Zij moet erover waken dat er zuinig wordt omgesprongen met het overheidsgeld, ook door de regionale overheden.

Het Spaanse kabinet heeft nog iemand uit de Europese top in de gelederen. De voormalige voorzitter van het Europese Parlement, de Catalaan Josep Borrell, is straks de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

Delen

Terug naar boven