r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Read-out of the College meeting on the InvestEU programme, together with a proposal to further simplify EU State aid rules, the Connecting Europe Facility and Space, Brussel

Berlaymontgebouw in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 juni 2018 11:43 - 12:34
plaats Brussel, België
locatie Berlaymont (BERL) Toon locatie
zender EbS
aanwezigen J.T. (Jyrki) Katainen, M. (Maroš) Sefčovič, E. (Elżbieta) Bieńkowska, V. (Violeta) Bulc e.a.
organisatie Europese Commissie (EC)

Read-out of the College meeting opening remarks by Maroš ŠEFČOVIČ, Vice-President of the EC in charge of Energy Union


Inhoud

1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...

Terug naar boven