r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oppositiepartij SDS wint verkiezing Slovenië

zondag 3 juni 2018, 22:45
Meer van Bled
Bron: © PDC

LJUBLJANA (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - De rechtse SDS-partij heeft de verkiezingen in Slovenië gewonnen. De oppositiepartij, die een streng immigratiebeleid wil voeren, kreeg ongeveer een kwart van de stemmen. Dat maakte de kiescommissie bekend nadat 98 procent van de stemmen was geteld.

De 1,7 miljoen kiezers in het Centraal-Europese land hadden de keus tussen maar liefst 25 partijen, waarvan er vermoedelijk negen een plek in het parlement krijgen. De centrumlinkse LMS lijkt met circa 12,7 procent van de stemmen de tweede partij van het land te gaan worden. Partijleider Marjan Šarec heeft al aangegeven geen coalitie te willen vormen met de SDS van oud-premier Janez Janša.

Janša erkende zondag bij het uitbrengen van zijn stem dat het niet eenvoudig zal zijn een regering te vormen als zijn partij de verkiezingen wint. Hij heeft de steun nodig van meerdere partijen om aan een meerderheid te komen in het negentig zetels tellende parlement. Zijn politieke rivaal Šarec heeft de handen ineengeslagen met andere partijen om Janša van het pluche te houden.

De SDS wordt gesteund door de Hongaarse premier Viktor Orbán, die bekendstaat als een hardliner op immigratiegebied. De partij van Janša is ook fel tegen vluchtelingenquota.

Terug naar boven