r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

EU-handelscommissaris: nog geen handelsoorlog

vrijdag 1 juni 2018, 14:54
Ms. Cecilia MALMSTROM, Member of the European Commission.
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en Europa zijn niet in een handelsoorlog beland, maar het conflict kan escaleren. EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zei dat op de dag dat de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium van kracht zijn geworden.

Zij sprak van een ,,ingewikkelde en heel zorgwekkende situatie’’. Het ,,pure protectionisme’’ zal volgens haar veel schade aanrichten aan de Europese staalindustrie en veel banen kosten, ook in de VS. ,,Het dreigt de handel in de hele wereld te verstoren.’’

,,Wij escaleren niet, we nemen proportionele tegenmaatregelen’’, verwees de Zweedse naar de heffingen op Amerikaanse producten als spijkerbroeken, whiskey, Harley Davidson-motoren en pindakaas, die de EU voor later deze maand heeft aangekondigd. De lidstaten moeten de lijst nog goedkeuren. Malmström zei samen op te trekken met partners als Japan, Mexico en Canada.

De EU begint vrijdag een procedure tegen de ,,illegale’’ heffingen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ondertussen staat de deur open voor de Amerikanen. ,,Wij hebben dialoog en een positieve agenda aangeboden, de bal ligt bij hen.’’ Als de regering-Trump zou besluiten ook de heffingen op Europese auto’s te verhogen, zou dat ,,extreem zorgwekkend’’ zijn, besloot Malmström. Zij wees erop dat hierover ook veel kritische geluiden in de VS zijn te horen.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven