r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Topdiplomaat EU roept Israël op tot terughoudendheid

maandag 14 mei 2018, 16:16
Photographer: Joshua Lott
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Israël moet het recht op vreedzaam protest respecteren en bij het gebruik van geweld proportioneel optreden. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini nadat het Israëlische leger ruim veertig Palestijnen had gedood. Zij roept beide kanten op tot uiterste terughoudendheid, om verder verlies van levens te voorkomen.

Bij de confrontaties in de Gazastrook, waarbij Palestijnen brandbommen en stenen gooiden, vielen ook minstens 1600 gewonden. Hamas en de organisatoren van de demonstraties in Gaza moeten garanderen dat die strikt geweldloos zijn, aldus de Italiaanse.

Verdere escalatie van de al zeer gespannen situatie zou bij beide volkeren onnoemelijk lijden teweegbrengen en het perspectief op vrede en veiligheid verder verwijderen, schrijft Mogherini. Zij herhaalde haar oproep aan beide partijen om terug te gaan naar de onderhandelingstafel en te werken aan een tweestatenoplossing. De EU is geen voorstander van het eenzijdig erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, memoreert Mogherini.

Delen

Terug naar boven