r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Timmermans hoopt op oplossing Poolse kwestie

maandag 14 mei 2018, 14:51
Mateusz Morawiecki en Jean-Claude Juncker
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - In de gesprekken tussen Polen en de Europese Commissie over de rechtsstaat is de laatste weken enige vooruitgang geboekt, maar het belangrijkste probleem, de politieke controle over de rechtspraak, is nog onopgelost. Vicevoorzitter Frans Timmermans zei dat maandag na overleg met de EU-ministers voor Europese Zaken. Hij bracht in december het zwaarste instrument (artikel 7) in stelling, waardoor Polen zijn stemrecht in de EU zou kunnen verliezen.

,,Deze dialoog kan niet oneindig doorgaan, er moeten een keer conclusies komen. Ik hoop dat we de komende paar weken tot oplossingen kunnen komen. Niet alleen door te praten, maar door concrete stappen’’, aldus Timmermans. De Poolse rechtsstaat staat volgens de Nederlander nog altijd onder dreiging.

De kwestie staat eind juni opnieuw op de agenda van de ministers, die volgens tijdelijk EU-voorzitter Bulgarije allen steun uitspraken voor het voortzetten van de dialoog. Als die niet naar tevredenheid verloopt, zullen de ministers een volgende stap moeten nemen. Timmermans wilde niet van een deadline spreken.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven