r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018 gaat naar Pools project in voormalig gevangenenkamp

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 8 mei 2018.

De Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018 werd toegekend aan een Pools project dat jongeren uitnodigt om de geschiedenis van het Stalag VIII A-gevangenenkamp te ontrafelen.

Over de prijs

De jaarlijkse prijs, uitgereikt door het EP en de Internationale Karel de Grote-prijs Stichting, gaat naar jongeren tussen 16 en 30 jaar die betrokken zijn geweest bij projecten die het begrip tussen mensen uit verschillende Europese landen bevorderen.

Vertegenwoordigers van de 28 nationale winnende projecten werden uitgenodigd in Aken, Duitsland, waar de prijsuitreiking plaatsvond op 8 mei. De winnende projecten ontvingen respectievelijk €7.500, € 5.000 en € 2.500.

De winnaars van 2018

1e plaats - Polen - Worcation

Worcation brengt jonge mensen uit verschillende landen samen om te werken op het terrein van Stalag VIII A, een Duits WO II-gevangenenkamp gelegen in Görlitz en Zgorzelec, naast de Neisse-rivier. Na hun training werken de vrijwilligers als archeologen of interviewen ze families van voormalige gevangenen.

2e plaats - Italië - Juvenilia

Juvenilia streeft ernaar om belangstelling te wekken voor opera, ballet en theater onder mensen jonger dan 35 jaar. Het organiseert culturele uitwisselingen in verschillende Europese steden en onderhandelt over ticketprijzen om de uitvoeringen toegankelijker te maken. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld ook backstage gaan en zo de artiesten ontmoeten, genieten van rondleidingen door de stad en gelijkgestemden uit andere landen ontmoeten.

3e plaats - Malta - Nooit aankomen 2

De derde prijs gaat naar de jonge Somalische migrant en blogger Farah Abdullahi Abdi, die twee boeken schreef over de frustraties en moeilijkheden om een ​​migrant in Europa te zijn. Ze wil laten zien dat migranten er niet zijn om chaos te creëren, maar dat ze klaar staan ​​om Europa te omarmen en bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Ze is Europa door getrokken en sprak met studenten over haar leven, waardoor de studenten een ander beeld krijgen over migranten dan ze wellicht soms krijgen van anti-immigratiebronnen.

Karel de Grote-prijs 2018 gaat naar Emmanuel Macron

Op donderdag 10 mei wordt de Karel de Grote-prijs 2018 toegekend aan de Franse president Emmanuel Macron "vanwege zijn passie voor en toewijding aan Europa". De winnaars van de Karel de Grote-jeugdprijs krijgen de kans om hem te ontmoeten en met hem te praten.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180503STO03030

Gecreëerd: 08-05-2018 - 14:00


Terug naar boven