r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jongeren kunnen Europa ontdekken met gratis treinkaartjes

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 13 oktober 2021.

Ben je 18 jaar oud, EU-burger en wil je Europa ontdekken? Dankzij het Discover EU-initiatief kunnen jongeren zich tot 26 oktober registreren voor gratis treinkaartjes.

Het DiscoverEU-initiatief werd voor het eerst voorgesteld tijdens het Europees Jongerenevenement (EYE) in 2014 en kreeg ondersteuning van de Europarlementsleden. Sinds de lancering in juni 2018 reisden hierdoor maar liefst 70.000 18-jarige jongeren gratis door de EU. In België waren er al 1.099 deelnemers en in Nederland 1.651. Uitzonderlijk voor deze ronde kunnen ook jongeren die in 2020 in aanmerking kwamen maar niet konden reizen door de coronapandemie, nog een aanvraag indienen en van het initiatief genieten.

Hoe werkt het

Minstens 60.000 jongeren zullen de kans krijgen om met de trein door Europa te reizen tussen 1 maart 2022 en 28 februari 2023. Alle 18-jarige EU-burgers (voor de huidige ronde moet je geboren zijn tussen 1 juli 2001 en 31 december 2003) komen in aanmerking voor de treinkaartjes. De kaartjes kunnen online worden aangevraagd vanaf 12 oktober 12u CET tot en met 26 oktober 12u CET. Om in aanmerking te komen, moeten de ingeschreven jongeren enkele meerkeuzevragen beantwoorden.

De deelnemers kunnen tot 30 dagen reizen naar minimaal één ander EU-land. De deelnemers zullen voornamelijk met de trein reizen, maar kunnen ook met de bus of de boot om een brede toegang te garanderen. Vluchten zullen worden toegestaan in uitzonderlijke gevallen waar geen andere manier van transport mogelijk is. Bijvoorbeeld, in het geval van personen die op eilanden of in afgelegen gebieden wonen.

Deelnemers met beperkte mobiliteit en/of speciale behoeften komen mogelijk in aanmerking voor extra hulp. Bijvoorbeeld, kosten voor de begeleiding van een persoon of een hond voor deelnemers met een visuele beperking.

Meer informatie over het initiatief is beschikbaar op de DiscoverEU website.

Ondersteuning door het Europees Parlement

Het Parlement is een groot voorstander van gratis treinkaartjes voor 18-jarige Europeanen en stemde voor drie resoluties die het initiatief ondersteunden.

Volgens de Europarlementsleden zal het initiatief ervoor zorgen dat jongeren de diversiteit, culturele rijkdom en geschiedenis van Europa ervaren en elkaar en Europa beter leren begrijpen. De EP-leden verwachten dat de Europese identiteit bevorderd wordt en de gemeenschappelijke EU-waarden worden versterkt als jonge EU-burgers in de EU reizen en mensen uit andere landen ontmoeten.

Deel je ervaring met de #DiscoverEU hashtag.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180427STO02706


Terug naar boven