r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Jongeren kunnen Europa ontdekken met gratis treinkaartjes

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 10 oktober 2022.

Jongeren geboren in 2004 kunnen zich nu tot 25 oktober inschrijven voor gratis treinkaartjes dankzij het Discover EU-initiatief, dat gesteund wordt door het Europees Parlement.

Dankzij de steun van Europarlementariërs hebben reeds 165.000 jongvolwassenen de kans gekregen om gratis te reizen in de EU sinds de lancering in juni 2018.

Nu zijn er meer dan 35.000 gratis treinkaartjes beschikbaar, waardoor jongeren kunnen reizen en Europa kunnen ontdekken dankzij het Discover EU-initiatief, dat voor het eerst werd voorgesteld tijdens het Europees Jongerenevenement (EYE) van het Parlement in 2014. Daarnaast ontvangen de geselecteerde deelnemers voor 2022 kortingskaarten voor onder andere accommodatie, lokaal vervoer en culturele bezoeken.

Lees meer over het Europees Jaar van de Jeugd dat de EU heeft aangekondigd voor 2022 en over EU-initiatieven voor jongeren.

Hoe werkt het

Minstens 35.000 jongeren zullen de kans krijgen om met de trein door Europa te reizen tussen 1 maart 2023 en 29 februari 2024. Alle 18-jarige EU-burgers (voor de huidige ronde moet je geboren zijn tussen 1 januari 2004 en 31 december 2004) komen in aanmerking voor de treinkaartjes. De kaartjes kunnen online worden aangevraagd vanaf 11 oktober 12u CET tot en met 25 oktober 12u CET. Om in aanmerking te komen, moeten de ingeschreven jongeren enkele vragen beantwoorden.

De deelnemers kunnen tot 30 dagen reizen naar minimaal één ander EU-land. De deelnemers zullen voornamelijk met de trein reizen, maar kunnen ook met de bus of de boot om een brede toegang te garanderen. Vluchten zullen worden toegestaan in uitzonderlijke gevallen waar geen andere manier van transport mogelijk is. Bijvoorbeeld, in het geval van personen die op eilanden of in afgelegen gebieden wonen.

Deelnemers met beperkte mobiliteit en/of speciale behoeften komen mogelijk in aanmerking voor extra hulp. Bijvoorbeeld, kosten voor de begeleiding van een persoon of een hond voor deelnemers met een visuele beperking.

Meer informatie over het initiatief is beschikbaar op de Europese Jongerensite.

Ondersteuning door het Europees Parlement

Het Parlement is een groot voorstander van gratis treinkaartjes voor 18-jarige Europeanen en stemde voor drie resoluties die het initiatief ondersteunden.

Volgens de Europarlementsleden zal het initiatief ervoor zorgen dat jongeren de diversiteit, culturele rijkdom en geschiedenis van Europa ervaren en elkaar en Europa beter leren begrijpen. De EP-leden verwachten dat de Europese identiteit bevorderd wordt en de gemeenschappelijke EU-waarden worden versterkt als jonge EU-burgers in de EU reizen en mensen uit andere landen ontmoeten.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180427STO02706


Terug naar boven