r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk: toetreding van Balkanlanden tot EU wordt hordeloop

dinsdag 24 april 2018, 14:55
Donald Tusk, President of the European Council
Bron: The Council of the European Union

TIRANA (ANP) - De route van de zes Balkanlanden die lid willen worden van de Europese Unie zal meer lijken op een hordeloop dan op een snelweg. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, zei dat in Tirana op bezoek bij de Albanese premier Edi Rama.

Tusk noemde het in het belang van de EU dat de regio ,,volledig’’ wordt geïntegreerd in de unie en dat gaat volgens hem uiteindelijk ook gebeuren.

Europees Commissievoorzitter Juncker reisde afgelopen voorjaar langs de zes hoofdsteden en Tusk doet dat deze week, in voorbereiding op een top op 16 mei in Sofia, waar de EU-regeringsleiders de westelijke Balkan bespreken. Juncker heeft eerder 2025 als ,,indicatief'' richtjaar voor toetreding genoemd. Zijn rechterhand Frans Timmermans zei dinsdag tegen de NOS dat uitbreiding van de EU een zaak van ,,heel, heel lange adem’’ wordt.

De toetredingsonderhandelingen met Montenegro (2012) en Servië (2014) vorderen moeizaam. De Europese Commissie adviseerde vorige week dat ook de gesprekken met Albanië en Macedonië kunnen worden geopend. Bosnië-Herzegovina en Kosovo zijn nog niet zover. De zes landen voldoen nog lang niet aan de eisen, zeker niet op het vlak van corruptie- en misdaadbestrijding.

Terug naar boven