r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Protest Hongaren tegen invloed Orbán op media

zondag 22 april 2018, 7:38
gewijzigd
Hongaars parlement
Bron: © PDC

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat opgegaan om te protesteren tegen de controle die de regering over de media heeft. De betogers schreven op Facebook dat de Hongaarse staatsmedia zijn veranderd in een propagandamachine voor premier Viktor Orbán.

De Fidesz-partij van Orbán was twee weken geleden de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. Daardoor werd een vierde termijn voor hem als premier zeker gesteld.

De actievoerders kwamen samen bij het parlementsgebouw. Ze zwaaiden met vlaggen van Hongarije en de Europese Unie. Daarna begonnen ze een mars naar een van de bruggen over de Donau. ,,Ze droegen spandoeken met daarop teksten als 'Viktor geef ons de democratie terug' en 'we willen persvrijheid'.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kregen de oppositiepartijen in de stembusgang niet dezelfde kansen als de regeringspartijen. De organisatie liet weten dat de vrijheden van de media waren beperkt, onder meer door recente wetswijzigingen.

De Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks constateerde na een klein jaar onderzoek dat in het Oost-Europese land sprake is van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

Terug naar boven