r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Kritisch rapport over EU-toetreding Turkije

dinsdag 17 april 2018, 17:16
gewijzigd
Turkse vlag en logo Europees Parlement © Europese Unie, 2016

STRAATSBURG (ANP) - Turkije raakt steeds verder verwijderd van de Europese Unie. De toetredingsonderhandelingen blijven dan ook in de ijskast, maar de Europese Commissie adviseert in haar jaarlijkse voortgangsrapport niet om de gesprekken definitief te staken. Wel moet Ankara ,,zonder uitstel’’ de noodtoestand opheffen.

Na de verijdelde staatsgreep van 2016 ging het in Turkije fors achteruit met basisvrijheden, onafhankelijke rechtspraak en de hervorming van het openbaar bestuur, aldus de commissie. De massa-ontslagen en arrestaties van vermeende tegenstanders van de regering baren grote zorgen, evenals de inperking van basisrechten. Turkije krijgt wel een pluim voor de economische prestaties en de opvang van bijna 4 miljoen vluchtelingen.

,,Turkije is een echte partner en een belangrijke regionale speler'', zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. De EU blijft Ankara bijstaan om te voldoen aan de criteria, vulde EU-commisssaris Johannes Hann (Uitbreiding) aan.

De lidstaten zijn niet bereid definitief de stekker uit de onderhandelingen te trekken, mede vanwege het belang van Turkije op het vlak van migratie en terrorismebestrijding. Het Europees Parlement wil dat wel, als de grondwetswijziging waardoor president Erdogan meer macht krijgt wordt doorgevoerd. De bevolking stemde daar vorig jaar voor in een referendum.

Het signaal van het parlement zou aanzienlijk versterkt worden als de commissie en lidstaten zich erachter zouden scharen, reageerde Turkije-rapporteur Kat Piri (PvdA). Haar D66-collega Marietje Schaake noemt het rapport ,,een schrijnend verslag van achteruitgang. Een heldere boodschap is daarom broodnodig: met zijn dictatoriale koers slaat Erdogan de deur naar Europa voor de Turkse bevolking dicht."

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven