r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

EU vermoedt gesjoemel met sportuitzendrechten

woensdag 11 april 2018, 0:32
Voetbalspelers in actie
Bron: Rdikeman at the English language Wikipedia [GFDL], via Wikimedia Commons

AMSTERDAM/BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Commissie is dinsdag onaangekondigd binnengevallen bij mediabedrijven in verschillende lidstaten die mogelijk hebben gesjoemeld met sportuitzendrechten. Het Britse 21st Century Fox van miljardair Rupert Murdoch is een van de onderzochte bedrijven. Het bedrijf achter zenders als Sky Sports en Fox Sports maakte bekend dat het meewerkt met de autoriteiten.

Ook bij Ziggo Sport is de Europese Commissie onaangekondigd binnengevallen voor een onderzoek naar gesjoemel met sportuitzendrechten. Dat bevestigde de onderneming woensdag. Er wordt meegewerkt met de autoriteiten en er kan momenteel geen verder commentaar worden gegeven, aldus een woordvoerder.

De bedrijven zouden mogelijk de Europese antitrustwetten hebben overtreden. Die wetten verbieden onder meer kartelvorming. ,,Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan'', schrijft de Commissie.

Europese omroepen spenderen miljarden om exclusieve rechten van topcompetities te waarborgen en zo kijkers te trekken. In Nederland heeft Fox Sports de uitzendrechten van onder meer de Nederlandse Eredivisie, de Duitse Bundesliga en de UEFA Europa League.

Delen

Terug naar boven