r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Nog geen Nederlands onderzoek naar Facebook-data

donderdag 5 april 2018, 14:10
Pictogrammen op een smartphone van bekende social media applicaties, zoals Twitter en Facebook
Bron: LoboStudioHamburg - Flickr

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, heeft nog niet besloten of er een onderzoek komt naar het schandaal rond Cambridge Analytica. Het platform maakte woensdag bekend dat de gegevens van ruim 89.000 Nederlandse gebruikers in handen zijn gekomen van het omstreden onderzoeksbureau Cambridge Analytica.

De autoriteit heeft informatie opgevraagd bij de collega's van de Britse Information Commissioner's Office. De Nederlandse dienst wil weten om hoeveel gegevens het gaat en in hoeverre Cambridge Analytica die informatie heeft gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens denkt volgende week de antwoorden te hebben, maar weet nog niet wanneer het besluit over een eventueel onderzoek kan worden genomen.

Cambridge Analytica heeft wereldwijd de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen gekregen. Daaronder zijn volgens Facebook 70 miljoen Amerikanen en een miljoen Britten, evenals mensen uit bijvoorbeeld Canada, Australië, Brazilië, India, de Filipijnen, Indonesië, Vietnam en Mexico.

De informatie zou zijn gebruikt om profielen van kiezers te maken. Die mensen zouden vervolgens gericht advertenties hebben gezien om hun mening te beïnvloeden. De profielen van Cambridge Analytica zouden onder meer zijn gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bij het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Cambridge Analytica is eigendom van een schatrijke bondgenoot van president Trump en stond onder leiding van zijn latere rechterhand Steve Bannon.

Delen

Terug naar boven