r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement: Benoeming EU-topambtenaar leek op coup

woensdag 28 maart 2018, 13:20
Photographer: Etienne Ansotte
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De omstreden benoeming van Martin Selmayr tot de hoogste ambtenaar van de Europese Commissie had veel weg van ,,een coup’' maar hoeft niet te worden teruggedraaid. Dat blijkt uit een ontwerpresolutie van het Europees Parlement dat onderzoek doet naar de ‘flitspromotie’ die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor zijn huidige ex-stafchef per 1 maart regelde.

In de resolutie stelt het parlement dat de gevolgde procedure ,,de grenzen van de wet wellicht heeft opgerekt’’. Volgens EU-commissaris Günther Oettinger (personeelsbeleid) is de benoeming van Selmayr tot secretaris-generaal volledig volgens de regels verlopen, zei hij dinsdag op een hoorzitting in het parlement. Volgens critici riekt de kwestie naar vriendjespolitiek en schaadt ze de reputatie van de EU.

De Duitser is opvolger van de Nederlander Alexander Italianer die in februari onverwacht aankondigde op 1 maart met pensioen te gaan. Juncker regelde daarop in enkele minuten de benoeming van Selmayr. Vrijdag zei Juncker dat hij Selmayr niet zal vragen op te stappen.

Delen

Terug naar boven