r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Minister Blok wil nog geen stappen tegen benoeming EU-topambtenaar Selmayr

donderdag 15 maart 2018, 19:29
Stef Blok
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet de Europese Commissie oproept om benoemingen van topambtenaren in Europa transparanter en zorgvuldiger te maken. Een voorstel van de SP kreeg een ruime meerderheid. Dat was tegen de zin van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Aanleiding voor de oproep is de omstreden benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. De Kamer wil hierover opheldering. Het riekt naar vriendjespolitiek, menen critici. Het Europees Parlement heeft inmiddels een onderzoek naar de zaak aangekondigd.

Blok zei donderdag tijdens zijn eerste optreden in de Kamer als minister van Buitenlandse Zaken dat het ,,zeer terecht" is dat het Europarlement hiertoe heeft besloten. Hij heeft met ,,verbazing en zorgen" naar de benoeming van de Duitser gekeken.

Maar de nieuwe minister van VVD-huize wilde nog geen uitspraak doen over de benoeming. Hij vindt het ,,zuiver" om eerst het onderzoek van het Europees Parlement af te wachten. Dat duurt waarschijnlijk nog een week of zes.

Blok keerde zich dan ook tegen een voorstel van coalitiegenoot D66 om de Europese Commissie op te roepen volledig mee te werken met het onderzoek. Hij noemde het ,,overhaast" om het EU-bestuur nu al op te roepen tot medewerking. Die motie kreeg desondanks ook steun van de Kamer.

Selmayr had gesolliciteerd op de functie van adjunct-secretaris-generaal. Maar toen de post van secretaris-generaal vrijkwam schoof commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hem vrijwel direct door naar deze post. Alles gebeurde volgens de regels, zegt de commissie. Selmayr was eerder kabinetschef van Juncker.

Terug naar boven