r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Blok: onderzoek naar Selmayr zeer terecht

donderdag 15 maart 2018, 14:36
Stef Blok
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) verwelkomt het onderzoek van het Europees Parlement naar de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. ,,Het is zeer terecht dat het parlement deze stap neemt."

Binnen het Europarlement is kritiek op de benoeming van de Duitser. Het riekt naar vriendjespolitiek, menen critici. Ook de Tweede Kamer wil opheldering. Joost Sneller (D66) vroeg Blok om zich tegen de ,,ondoorzichtige gang" rond de benoeming uit te spreken.

Daar ziet het kabinet niets in, zei Blok donderdag tijdens zijn eerste optreden in de Kamer als minister van Buitenlandse Zaken. Hij wil het onderzoek eerst afwachten. Hij wil ook geen oproep aan de Europese Commissie doen om volledig mee te werken aan het onderzoek. Een groot deel van de Kamer snapte deze opstelling niet.

Selmayr had gesolliciteerd op de functie van adjunct-secretaris-generaal. Maar toen de post van secretaris-generaal vrijkwam schoof commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hem vrijwel direct door naar deze post. Alles gebeurde volgens de regels, zegt de commissie. Selmayr was eerder kabinetschef van Juncker.

Terug naar boven