r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Schulden weer naar gevaarlijk hoog niveau'

woensdag 14 maart 2018, 7:36
Euromunten en -biljetten met stethoscoop © Europese Unie 2011, Europees Parlement

AMSTERDAM (ANP) - De schulden van beleggers, huizenkopers, consumenten, bedrijven en overheden lopen wereldwijd weer op tot een gevaarlijk hoog niveau. En omdat onvoldoende duidelijk is waar de risico's zitten, zou het kunnen dat de markten de oplopende tekorten onderschatten. Daarvoor waarschuwen Nout Wellink en Hans Hoogervorst in De Telegraaf. Ze noemen de banksector een bron van zorg.

Het duo stond tijdens de financiële crisis van tien jaar geleden aan het roer van respectievelijk De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de voormalige DNB-preses Wellink is het schuldfenomeen een bijeffect van het monetaire beleid met de zeer lage rentes. Ook is volgens hem onvoldoende duidelijk waar de risico's zitten.

De kapitaalbuffer van 3 procent die Europese banken moeten hanteren, noemt Hoogervorst te laag. In Nederland was dit 4 procent, maar het nieuwe kabinet volgt de Europese norm. ,,Een slechte zaak", aldus Hoogervorst. Hij wijst ook op de ,,paardenmiddelen" die zijn gebruikt om de vorige crisis te bestrijden, extreem monetair beleid en veel overheidsgeld, die nu niet meer voorhanden zijn.

Delen

Terug naar boven