r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Digitale burgerparticipatie wereldwijd, Amsterdam

datum 16 april 2018 17:00 - 18:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
organisatie SPUI25

16apr2018 17.00 - 18.30

Evenement

Hoe kunnen burgers meebeslissen over politieke beslissingen? Op 21 maart gaan we voor de laatste keer naar de stembus voor een raadgevend referendum over de sleepwet. De wet raadgevend referendum heeft volgens het kabinet niet gebracht wat ervan werd verwacht. Een inspraakinstrument minder - maar hoe kunnen burgers dan meepraten met de politiek? Onder andere online inspraakmogelijkheden bieden tegenwoordig nieuwe perspectieven. Wat zijn de ervaringen met mogelijkheden om burgers online te laten meebeslissen in de politiek?

Recent onderzoek van het Rathenau Instituut in opdracht van het Europees Parlement laat zien dat dat digitale participatie de democratie kan versterken. Een studie van 22 voorbeelden van over de hele wereld, zoals Duitsland, Italië en Australië, laten allerlei succesvolle projecten zien. Het rapport komt uit op 6 voorwaarden voor succesvolle participatie. Bijvoorbeeld; verbind online en offline aan elkaar; geef feedback aan deelnemers; en zorg voor een concreet doel.

Een van de auteurs van het rapport, Ira van Keulen, zal de conclusies verder toelichten. VVD-kamerlid Jan Middendorp en communicatiewetenschapper Sanne Kruikemeier reageren. Natuurlijk is er veel ruimte om mee te praten, en uw eigen ideeën over burgerparticipatie in te brengen.

Het hele rapport is hier te vinden.

Over de sprekers

Ira van Keulen (1973) werkt als senior onderzoeker bij het Rathenau Instituut. Ze houdt zich bezig met vraagstukken rond mensverbetering, hersenwetenschappen, robotisering, evidence based politiek en digitale burgerbetrokkenheid. Daarnaast is ze parlementair liaison voor het hele Rathenau Instituut. Vanuit die functie, draagt Van Keulen er zorg voor dat het werk van het Rathenau Instituut goed aansluiting vindt bij de politieke agenda en het werk van parlementariërs.

Jan Middendorp (1975) is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Hij was eerder werkzaam bij Campagnebureau BKB en in het bedrijfsleven in Nederland, India en Groot Brittannië. Jan Middendorp is woordvoerder Rijksdienst, Overheid & Digitalisering, (E)Identiteit, Grensregio's en WNT. Hij stelde eerder Kamervragen naar aanleiding van het rapport van het Rathenau Instituut (zie ook janmiddendorp.nl)

Sanne Kruikemeier is universitair docent politieke communicatie en journalistiek aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de inhoud en effecten van online communicatie in een politieke context.

Jens Kimmel (moderator) is politicoloog, docent, activist en buurtparlementarier. Hij is verbonden aan stichting Commons Network waar hij de 'commons' onderzoekt, in kaart brengt en promoot. En hij is oprichter van 'buurtparlement' Op de Stip, een toegankelijk politiek platform waar gekozen politici en bewoners samenkomen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Facebook evenement

Locatie

Gepubliceerd door Spui25


1.

Meer over...

Terug naar boven