r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Brussel: ook voor EU geen staalheffing VS

vrijdag 9 maart 2018, 8:23
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Ook de EU moet worden uitgezonderd van de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. ,,Ik zal hierover de komende dagen meer duidelijkheid proberen te krijgen'', twitterde EU-handelscommissaris Cecilia Malmström kort na de ondertekening door president Donald Trump van zijn besluit om op de invoer van buitenlands staal 25 procent en 10 procent aluminium te leggen.

Die gaan voorlopig niet gelden voor buurlanden Canada en Mexico. Trump zei dat andere landen met de Verenigde Staten in onderhandeling kunnen gaan over de heffingen, die over ruim twee weken van kracht worden. Malmström heeft zaterdag in Brussel een onderhoud met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

,,De EU is een nauwe bondgenoot van de VS. Daarom vinden wij dat ook de EU niet door deze maatregelen moet worden getroffen. Ik kijk uit naar het gesprek met Lighthizer'', aldus Malmström.

Ze zei woensdag dat de Europese Commissie voorbereid is op een handelsoorlog met de VS. De EU wil Amerikaanse landbouwproducten, staal en industriële producten met tegenheffingen gaan treffen als de VS hun plan tegen Europa doorzetten. Ook spijkerbroeken, Amerikaanse whiskey, sinaasappels, motoren en pindakaas die Amerikaanse bedrijven op de EU-markt willen verkopen staan op de nominatie voor ‘strafheffingen’.

De commissie onthield zich donderdagavond van een officieel commentaar op de ontwikkelingen. Volgens een woordvoerder komt er vrijdag waarschijnlijk wel een verklaring.

Volgens EU-parlementariër Marietje Schaake (D66) moet Malmström ,,geen seconde aarzelen’’ met tegenmaatregelen als de Amerikaanse importheffingen voor de EU er komen. ,,Trump schaadt zijn economische en strategische bondgenoten.’’

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven